Vad behövs för välmående hy?

Visst har vi alla drömt om att ha felfri hy och det kommer inte utan ansträngning. Det finns många tips och tricks om hur vi kan få fin hy tillfälligt, men långsiktigt välmående hy kommer från långsiktiga lösningar – vi berättar hemligheterna.

Ansiktet utsätts för många yttre och inre faktorer som påverkar dess välmående. Dagsformen beror på vad vi har ätit, druckit, tillfört för produkter och även om den har blivit utsatt för avgaser eller annan smuts. Det är viktigt att ta hand om sin hy för att den ska må bra och inte åldras mer än vad den gör naturligt. 

Återfukta och ge näring inifrån

Om du upplever att du har dålig hy även fast du har en bra hudvårdsrutin är det dags att se över dina matintag. En dålig kost speglas direkt på din hy i form av orenheter och finnar. Din hy behöver att du dricker mycket vatten, gärna 2-3 liter per dag, och en varierad näringsrik kost. Hos kvinnor kan hyn upplevas bli sämre innan, under eller efter menstruation. Detta är för att mycket hormoner finns i omlopp och oftast uppkommer ett extra sug efter choklad eller onyttig mat, vilket är helt normalt. Om du gör allt rätt och ändå upplever att du har dålig hy behöver du se över dina hudvårdsprodukter. 

Vad har du för hudtyp?

Hos en dermatolog eller vissa hudvårdsbutiker kan du göra ett hudtest för att få reda på vad du har för hudtyp. Detta kommer hjälpa dig när du ska köpa produkter. Det finns torr, oljig, känslig och normal hy och dessa utspelar sig olika hos alla. En del personer har alla typer av hy i olika delar av ansiktet, vilket gör det lite svårare att hitta bra hudvård. Ibland behövs olika produkter och det kan vara svårt att veta vad som fungerar bra och inte om du inte är påläst. 

Glöm inte tvätta ansiktet 

Smink har en stor roll i mångas vardag. Det används av människor dels för att täcka över ojämnheter men också för att det är roligt att sminka sig! Det som är viktigt att tänka på är att vissa typer av smink täpper igen porer, vilket gör att ansiktet inte får chansen att andas. Därför är det extra viktigt att tvätta av sminket ordentligt efter en heldag så ansiktet får återhämta sig under natten.