Återfukta lockarna

Vem drömmer inte om att ha det vackraste håret? Lockigt hår är ett av de svåraste typerna att ta hand om men om du vet vad du bör göra är det ingen match. Vi guidar dig till drömsvallet. 

Alla typer av hår har olika behov för att må bra. Lockigt hår är den typen av hår som kräver mest omvårdnad för att lockarna ska ha möjlighet att komma fram och hålla. Många som tror sig ha tjockt, frissigt och rakt hår har egentligen lockar som gömmer sig bakom törstiga hårstrån. Lockigt hår kräver nämligen otroliga mängder fukt och produkter som håller fukten inne i hårstråna. 

Hitta rätt produkter

För att ge fukt till ett torrt hår behöver du produkter som bidrar med fukt i form av kemiska lösningar men också som kapslar vanligt vatten. Vatten är den främsta källan till fukt i ditt hår och produkter som sluter hårstrået, exempelvis balsam, stänger in vattnet. I schampo brukar det finnas sulfater och silikoner hittas i många balsam. Eftersom sulfater torkar ur håret och silikoner täpper till hårstrået bör dessa uteslutas ur din hårvårdsrutin helt och hållet. I längden kommer ditt hår tacka dig. Leta efter produkter som bidrar med fukt, inte innehåller dessa dåliga kemikalier och som är generellt skonsamma mot håret. 

Låt håret självtorka

Oavsett vad du har för typ av hår är håret som mest sårbart när det är blött. Därför ska du försöka undvika att torka håret med handduk eller borsta håret när det är fuktigt, men det går bra att borsta håret när det har balsam i sig på grund av att det skyddar. Om du ska föna håret rekommenderas värmeskydd innan och vårdande olja efteråt. 

Kosten spelar roll

Allt grundar sig i att äta rätt mat som livnär hårstråna från insidan. Se till att dricka mycket vatten, äta en kost som gör att du får i dig proteiner, mineraler, nyttiga fetter och omega-3. Om du äter en varierad kost får du säkerligen i dig allt du behöver men det finns också tester du kan göra för att se om du har brist på något ämne. I vissa fall rekommenderas kosttillskott i samråd med läkare.