Så får du fina fötter

Dina fötter utsätts ständigt för ansträngningar både på in- och utsidan. De bär upp hela din kroppsvikt, kläms in i skor, får stå ut med fukt och allmänt slitage. Trots det får de sällan den uppmärksamhet de förtjänar och därför kan det vara dags att göra något åt saken. De ska ju vara med dig hela livet ut och om fossingarna mår bra påverkar det hela din kropp.

Det finns mycket du kan göra för att fötterna ska må så bra som möjligt. Med ett skönt fotbad kan du koppla av mitt i vardagsjäktandet och få en välförtjänt andningspaus. Du kan dessutom ha i vårdande produkter som motverkar allehanda problem som

  • fotsvamp
  • sprickor
  • förhårdnader
  • torrhet

På kort tid kommer dina fötter må prima och du kommer känna dig både piggare och friskare i allmänhet. Din fothälsa är viktigare än du kanske tror och efter att du väl börjat ta bättre hand om dina fötter kommer du märka stor skillnad.

Enkla sätt att förebygga problem

Fötterna består av ett komplicerat system av ben, senor, muskler och leder som får jobba hårt när du står, går och springer men också när du är stilla. Det är viktigt att blodet cirkulerar fritt och att det finns en välbalanserad fördelning av kroppstyngden. Alla människor har sin unika gångstil och därför är det viktigt att dina skor passar just dig. Är dina skor för trånga eller om de inte stöder ditt fotvalv ordentligt kan du råka ut för smärtsamma åkommor i långa loppet. Ett klassiskt exempel är Mortons neurom som yttrar sig i en skarp smärta under den främre trampdynan, eller hälsporre där det gör ont under hälen istället. I de flesta fallen går det att bli av med de här problemen genom att du byter skor, använder inlägg och/eller tränar, men det allra bästa är att inte råka ut för dem i det första taget. Skippa stiletthälarna eller de där moderiktiga, smalspetsiga kängorna och satsa istället på välgjorda skor som passar din gångstil.

Vårda huden

Även på utsidan finns det en hel del att tänka på. Ett av de vanligaste problemen är fotsvamp, som du lätt kan smittas med om du går barfota i fuktiga utrymmen som exempelvis omklädningsrum och duschar. Typiska symptom är att fötterna börjar lukta illa, att det kliar och att huden flagnar mellan tårna. Ibland sätter sig även svamp på tånaglarna som blir allt mer missfärgade. För att förebygga fotsvamp är det viktigt att dels hålla fötterna torra, dels att ha på dig egna badtofflor när du befinner dig i delade badrum och duschar. Byt strumpor varje dag, ha gärna omväxlande skor så att de hinner torka mellan varven och använd fotbadsprodukter som motverkar svamp.

Dina fötter mår också bra av regelbunden pedikyr. Du behöver inte gå på salong om du inte vill – med ett bra fotbad och några fotvårdsprodukter kan du få fina resultat. Håll naglarna kortklippta och rena, fila på förhårdnaderna och smörj in med en skön fuktkräm. Fossingarna förtjänar mycket kärlek och kommer tacka dig med ett allmänt välbefinnande.