Bygg eget lyxspa med drömpool hemma

Det är nog alla husägares dröm att ha en egen pool och att ha ett spa i anslutning till poolen är höjden av lyx. Innan du börjar bygga pool ska du planera ordentligt och tänka extra på poolsäkerhet. Det är husägarens ansvar att poolen är säker.

Att bygga pool är det många husägare som drömmer om. När det varma sommardagarna kommer är det guld värt att ha en egen utomhuspool. Det kräver både tid och pengar att få en pool på plats men när allt är klart är det värt all möda. Om du ska bygga en pool är ett tips att göra en plats för spa i anslutning till badet. Om det är möjligt är det perfekt att göra en spaavdelning inomhus i direkt anslutning till poolområdet. Då kan du utnyttja poolen året om.

Välj en pool som uppfyller dina behov

När du väl har bestämt dig för att bygga en pool ska du välja vart den ska placeras. Det bästa är att ha den i närheten av huset. Då är det enkelt att ta ett dopp och det är smidigt om du ska hämta diverse saker inomhus. Ett tips är att lämna plats mellan huset och poolen som kan bli ett pooldäck. Där kan du ha loungemöbler eller matbord och stolar. Det kanske också finns plats att ha några solstolar med parasoll. Ett annat tips är att inte placera poolen för nära träd och buskar. Då finns risk att du behöver städa poolen mer frekvent från löv och annat skräp. När du vet vart poolen ska placeras ska du bestämma om du ska ha en markpool eller en nedgrävd pool. Det finns ett flertal olika modeller av markpooler. Vilken pool du ska välja beror på hur din pooldröm ser ut. Läs på om olika pooltyper innan du bestämmer dig. Tänk på att det kanske behövs marktillstånd eller bygganmälan för att bygga en pool, kolla med byggnadskontoret på kommunen vad som gäller där du bor.

Tips inför poolbygget:

  • Tänk på placeringen av poolen.
  • Välj en poolmodell som passar din tomt.
  • Kolla vilka uppvärmningsalternativ som finns.
  • Planera hur du gör poolen säker.

Tänk på uppvärmningen av poolen

En sak som är viktig att tänka på när du bygger pool och det är att det är bra kvalité på poolen och att den är säker. Poolen ska tålas att lekas i utan att den blir ful och ser sliten ut. Om du lägger ner massa pengar på en pool vill du att den ska hålla och se fräsch ut en lång tid framöver. Hur du ska värma upp poolen är bra att tänka på innan. Att värma upp den med el är dyrt. Det är många som använder sig av en luftvärmepump. Om du har bergvärme kan du använda den som värmekälla.

Säkerheten är viktigt

Det är du som husägare som ansvarar för att poolen är säker. Inga barn eller djur ska kunna falla ner i vattnet av misstag. Genom att sätta upp ett staket runt poolen alternativt använda ett pooltak eller ett säkert pooltäcke uppfyller du kraven. Ett pooltak är bra för att de håller även borta löv och annat skräp. Tänk också på att aldrig lämna ett mindre barn ensam i poolen.