Så får du en härlig luftmiljö hemma

Att installera en luftkonditionering hemma har många fördelar. Du får en mycket svalare temperatur inomhus men också betydligt bättre och renare luft. Dålig luft kan ge huvudvärk, trötthet och dålig hy.

Att ha luftkonditionering hemma är mer vanligt utomlands än här i Sverige men det blir allt mer populärt även här. Luftkonditionering ses väldigt ofta som lyx men det är faktiskt hälsofrämjande att ha en bra luft inomhus. När sommaren kommer är det många som njuter av den härliga värmen. Men för en del andra blir en varm sommar en riktig mardröm. Personer som är känsliga för värmen kan må väldigt dåligt av en tung värme och dålig luftcirkulation inomhus.

Dålig inomhusluft kan ge huvudvärk och dålig hud

Genom att installera en luftkonditionering hemma får du inte bara en behaglig inomhustemperatur men också en ren och fräsch luft. En luftkonditionering gör luften hälsosam genom ventilation och filtrering. Att installera en luftkonditionering kan därför vara en investering för hälsan. Dålig luft kan ge kliande hud, huvudvärk och trötthet. På längre sikt kan unken luft inomhus utgöra en risk för kroppens andningsorgan. Många infektioner och allergier är faktiskt ett resultat av en större ansamling skadliga partiklar i luften. Luftföroreningar är en stor hälsofara. Det finns personer som kan drabbas extra hårt av dålig luft. Det är äldre personer, gravida kvinnor, personer som har diabetes eller en immunsjukdom och personer med hjärt- och andningsproblem. Men det är inte bara andningsorganen som drar nytta av ren luft, det gör även huden. Huden behöver frisk luft för att kunna må bra. Att sova bra är också viktigt för huden och om du sover dåligt på grund av värmen inomhus drabbas huden. När du väl har skaffat en luftkonditionering är det bra att försöka hålla en stabil temperatur inomhus. För låg temperatur inomhus på sommaren kan göra att du lättare drar på dig en förkylning.

Bättre hälsa med bra luft

Personer som bor i ett hem med luftkonditionering blir också piggare och får inte samma trötthet som brukar drabba människor när de vistas i en miljö där värmen är hög och det är dålig cirkulation. Många får även svårt att sova, tappar matlusten och orkar inte göra det vardagliga sysslorna i hemmet när det är mycket varmt inomhus. Allt detta undviker du med luftkonditionering.

Fördelar med att installera luftkonditionering:

  • Renare inomhusluft
  • Bra nivå på luftfuktigheten
  • En jämn temperatur över dygnet
  • Sval luft ger bättre sömn
  • Produktiviteten ökar
  • Mer energi
  • Bättre hälsa överlag

Dammsug ofta i hemmet

Något som du ska tänka på när du har en luftkonditionering installerad är att rengöra filtret med jämna mellanrum och dammsuga bort damm och andra partiklar som samlas på luftkonditioneringen. Om du vill förbättra luften ännu mer ska du se till att städa och dammsuga ofta. Dammsugaren suger upp skadliga partiklar som samlats i dammet. Om du har många familjemedlemmar kan det vara nödvändigt att dammsuga varje dag. Städningen är också viktig för att hålla en låg kvalsternivå. Tänk på att byta sängkläder, vädra täcken, kuddar och madrasser regelbundet.